December 06, 2016

HIDUP DAN BAHAGIA

Salam korang..

Eida dah lama tak tulis blog..

kebelakangan nie..ntah kenapa rasa cepat sangat tertekan walaupun hanya sebab yang remeh temeh. Adakah itu petanda usia makin banyak?.. masih lagi tertanya-tanya nie.. :)

Sebenarnya ada masalah melanda..tapi macam biasa.. kita perlu harungi biarpun kita suka atau pun tak.

Baru-baru nie ada terbaca dari seseorang mengenai persoalan tentang hidup dan bahagia.. ida suka jawapan yang beliau jawab..so here ida catitkan untuk diri sendiri juga..

"Ada ramai manusia yang selalu merungut dengan nasib diri..malah selalu melihat kebahagiaan orang lain sepertinya mereka tiada masalah.. kelihatannya sangat gembira dan bahagia."

Jawapannya ini membuatkan eida sendiri tersedar..

Sesungguhnya "Bahagia itu bukan dengan SIAPA kita akan bahagia. Bukan dengan HARTA dan KECANTIKKAN yang akan buat kita bahagia.. Malah BAHAGIA ITU DATANG DARI DIRI KITA SENDIRI DAN SUBJEKTIF.

Bila kita bersyukur dengan apa yang kita ada..itulah bahagia yang sebenar-benarnya. Andai kita susah dan tiada orang yang sayang sekalipun..kita harus ingat..kita masih punya Allah yang sentiasa sayangkan kita.. dan tidak akan tinggalkan kita.

Kalau Diri sendiri tidak bahagia bagaimana kita mahu bahagiakan orang di sekeliling kita.

Bahagia itu kita boleh CIPTA jika kita mahu..malah bahagia itu akan datang dengan sendiri.

Pokok pangkalnya.. cari dalam DIRI SENDIRI.

Besar pengertiannya.. Eida suka..dan sebab tu eida ambil untuk motivasi diri sendiri.
Moga lepas nie kita semua akan lebih bersemangat dalam mengharungi ujian dalam hidup. JOm buka lembaran baru dengan selalu mengingati Allah...kerana disitu ada kata kuncinya. :)

No comments:

Post a Comment